class="head_mail" href="mailto:uh!pont!sletsohegelloc!kukac!atzsugua">uh!pont!sletsohegelloc!kukac!atzsugua4032 Debrecen, Móricz Zsigmond körút 22.
FőoldalHírekHortobágy – a magyar puszta

Hortobágy – a magyar puszta

2020. november 15. Írta: Hengl Dóra

Fedezzük fel a Hortobágy csodálatos állat- és növényvilágát!

Hortobágy – a magyar puszta

Magyarország legnagyobb pusztája, és egyúttal Közép-Európa legkiterjedtebb tengersík tája a Hortobágy. Természeti adottságai kedveztek egy olyan állattartó kultúra kialakulásának és fennmaradásának, amely csaknem a XX. század közepéig egyedülállónak tekinthető. Az év legnagyobb részében legeltetésre alapozott állattartás, amely évszázadokon át külföldön is piacképes volt, a puszta szélsőséges időjárásához igazodva, megőrizte a tartásmódnak leginkább megfelelő ősi állatfajtáinkat és az állatokat őrző-gondozó pásztorság hagyományait.
A hazánkban járt, és e tájékra is elvetődött külföldi utazóknak már korán feltűnt a puszta különlegessége, de a magyar költők, írók is megörökítették írásaikban a Hortobágy egyediségét, szépségét. Mai fogalmainkkal úgy is mondhatnánk, hogy a Hortobágyot az idegenforgalom számára már a XVIII. században felfedezték. Nincs az országnak még egy olyan tája, amelyről annyi népdal, költemény, prózai írás, művészi alkotás született volna, mint a magyar pusztáról.
Itt jött létre hazánk elsőként és egyben legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park 1973. január 1-jén. Címerében daru látható, amely a Hortobágy egyik jelképe. Napjainkban már közel 15 ezer daru állomásozik a Hortobágyon. A puszta, a halastavak és egyéb vizes élőhelyek a közönséges vagy szürke daru európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek, a daruvonulás pedig az ősz leglátványosabb természeti eseménye a pusztában.
Alapító okirata szerint a Hortobágyi Nemzeti Park legfőbb feladatai közé tartozik, hogy óvja és fejlessze a puszta természeti és kulturális értékeit, őrizze meg a Hortobágy jellegzetes tájképét, a növény-és állatvilágot, biztosítsa a madárvilág háborítatlan fészkelését, vonulását, segítse a pusztai életforma fennmaradását és bemutatását, és védje meg az ősi magyar állatfajtákat. A pusztán mind a mai napig jellemző a legeltető állattartás; a nemzeti park a kipusztulófélben lévő ősi magyar háziállatfajták legnagyobb élő génrezervátuma. Találkozhatunk itt magyar szürkemarhával, rackával, mangalicával, ménesekkel. 
130 Natura 2000 hálózatba tartozó terület található a magyar pusztán; különleges madárvédelmi területek és különleges élőhelymegőrzési területek egyaránt. A Hortobágy természeti és kulturális értékeivel olyannyira unikális, hogy 1999-ben az UNESCO a világörökségek listájára emelte.
A látogatóknak a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont mellett érdemes megnézni a Pásztormúzeumot, a Körszín kiállítást, a Hortobágyi Csárda tárlatát, a Hortobágyi Vadasparkot, a Pusztai Állatparkot és a Madárkórházat. Sétálhatunk a tanösvényeken és kirándulást tehetünk a Hortobágy- Halastavi Kisvasúttal, hogy felfedezzük a puszta csodáit. Tavasztól őszig a Hortobágyi Nemzeti Park emellett számos programmal és nagyrendezvénnyel várja az érdeklődőket.

Forrás és további információk   
 
© 2024 Minden jog fenntartva! Üzemeltető cég:  Auguszta Hotel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
készítette:WebDeb.hu