class="head_mail" href="mailto:uh!pont!sletsohegelloc!kukac!atzsugua">uh!pont!sletsohegelloc!kukac!atzsugua4032 Debrecen, Móricz Zsigmond körút 22.
FőoldalHírekMúzeumlátogatásra fel!

Múzeumlátogatásra fel!

2020. június 22. Írta: Hengl Dóra

Három hónap után újra megnyitottak a debreceni múzeumok.

Múzeumlátogatásra fel!Ismét várja a látogatókat az éppen 90 éves Déri Múzeum. Az ország akkori legmodernebb múzeumépületében kapott helyet Déri Frigyes adománya, a Déri-gyűjtemény, amely minden klasszikus kultúrát és tárgykört nem nagyszámú, de jellemző és értékes műtárggyal mutat be. A kollekció az egyiptomi, görög, római, kínai, japán, iráni, mongol, indiai anyag mellett kiemelkedően gazdag fegyver, numizmatikai és képzőművészeti tárgycsoportokat is tartalmaz.
A múzeum legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy Teremben láthatók Munkácsy Mihály Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai. A festmények Krisztus és vádlói konfliktusát, végkifejletként pedig az ige beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg. A művek közös bemutatásának különlegessége, hogy maga Munkácsy sem látta együtt a három, bibliai témát feldolgozó festményét.
A Déri Múzeum Polgári sikk című időszaki tárlata a polgárosodó Debrecen női ruháiból, kiegészítőiből ad ízelítőt, és betekintést enged a korabeli polgárok életmódjába.
A Déri Múzeum mellett újra látogatható a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma és a Szabó Magda Emlékház, valamint a Debreceni Református Nagytemplom is, ahol nemcsak Kossuth székét, a Vizsolyi Biblia eredeti példányát, a bibliatörténeti makettkiállítást és a Rákóczi-harangot érdemes megnézni, a templom panorámajárdájáról fantasztikus kilátás nyílik Debrecen belvárosára.
 
© 2024 Minden jog fenntartva! Üzemeltető cég:  Auguszta Hotel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
készítette:WebDeb.hu