College Hostels oldalak
College Hostels Kossuth Lajos KollégiumokCampus HostelsWest Hostels

Kísérlettől a művészetig

Írta: Balázs Viktória
Man Ray fotográfiái a Modemben
Kísérlettől a művészetig
A modern fotográfiai nyelvezet egyik legnagyobb alakjának és alakítójának tartott Man Ray (eredeti nevén Emmanuel Radnitzky) képeiből nyílt tárlat a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban. A kiállítás áttekintést nyújt a huszadik század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig. A Philadelphiában született Man Ray (1890-1976) művészetében a dadaizmus és az avantgárd festészet mellett pályájának korai szakaszától foglalkozott az akkor még újnak számító médium kísérleteivel és kifejezésmódjaival. Nevéhez kötődnek az úgynevezett „Rayogrammok” – Man Ray a nagyítógép alatt a papíron árnyékot vető tárgyak és anyagok alkotta kompozíciók mellett beavatkozott a nagyítás folyamatába, hogy egyedi hatású nyomatokat készítsen, hogy a kamerát nem mint a világot dokumentáló, hanem mint műalkotásokat előállító eszközt értelmezze. Művei a későbbi generációk számára mintát és kiindulópontot jelentettek.
A tárlat bepillantást enged a művész korai munkáitól a második világháború után készült alkotásaiig, megismerhetjük önarcképeit és nőkről készített portréit is, melyek sokszor olyan szituációkat mutatnak, amelyek elrugaszkodnak a valóságtól, humorosak, a korabeli művészeti világ inspirációinak elemeivel ismertetnek meg bennünket. A kiállításon a néző nemcsak egy rendkívüli művész gondolkodásmódját és képi vízióját térképezheti fel több mint száz alkotáson keresztül, hanem bepillantást nyerhet a huszadik század első felének játékos, kísérletező művészi attitűdjébe is, ami mindent megengedett, ami a kép megújításához járulhatott hozzá.
Man Ray fotográfiáit 2019. február 24-ig láthatják az érdeklődők a Modem földszinti kiállítóterében.

Forrás és további információk: www.modemart.hu
 
 

Akciók, hírek

Februári RELAX!
Foglaljon nálunk legalább 2 éjszakára, és mi megajándékozzuk Önt egy belépőjeggyel az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőbe!
Virtuális valóság az Agórában
Repülj szabadon vagy járd be a világot!
Kísérlettől a művészetig
Man Ray fotográfiái a Modemben
Figaro házassága
Mozart klasszikusa a Csokonai Színházban
International Student Accomodation
Student accommodation available for 2019! Please contact the site management team for more details: auguszta@collegehostels.hu

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le akciós szálláslehetőségeinkről, híreinkről.

Nincs más dolgod, csak kitölteni az alábbi mezőket és feliratkozni.

Feliratkozom

Elérhetőségek

Útvonal tervezése: 4032 Debrecen, Móricz Zsigmond körút 22 Hívjon minket: +36 (52) 513 100
© 2019 Minden jog fenntartva! Üzemeltető cég: Auguszta Hotel Zrt. 4028-Debrecen, Kassai u. 26.
WebDeb - Ahol a weblapok születnek...